Proiect și utopie în artă - Din deal în deal până la Viena

În data de 1 octombrie în satul Tăușeni comuna Bonțida a avut loc manifestarea culturală ” Proiect și utopie în artă ” - ” Din deal în deal până la Viena” , în memoria marelui artist Alexandru Chira. Intituală astfel manifestarea a dezbatut și a repus în discuție problematicile pe care le incumba cele doua concepte în procesul ți configurarea operei de artă în trei domenii distincte: plastica, literatura și muzica.


Manifestarea a avut ca punct de plecare concret experimentul artistic exemplar de la Tăușeni, care se instituie „ca stație pilot“ a „proiectului fără de sfârșit“, înțeles ca „utopie proiectuală realizabilă“. Elementele instalabile, denominate generic „Relee informaționale“ (destinate receptării, prelucrării și emisiei de mesaje, înspre și dinspre stația inițială, constituie verigile unui lanț conceptual al mega proiectului intitulat „Din deal in deal până la Viena“). El se dorește a fi un amplu proiect de integrare în Europa prin arta.


A urmat premierea a sase elevi din comună, care s-au remarcat în cadrul Taberei de creaţie “ALCHIRA 2016” organizată de fundaţia culturală cu aceaşi denumire în colaborare cu preotul Parohiei Ortodoxe Bonţida, Cătălin Feher. Talentaţii copii au primit plachete, diplome şi materiale didactice. Cele mai reuşite lucrări realizate în tabără au fost expuse în cadrul retrospectivei Alexandu Chira, deschisă într-un spaţiu expoziţional din încinta locaţiei respective.


În premieră la astfel de evenimente, spre satisfacţia oaspeţilor, formaţia Centrului de pregătire muzicală “Ars Cantus” din Cluj-Napoca a susţinut un mic concert de muzică camerală din repertoriul unor renumiţi compozitori austrieci şi ruşi (Mozart, Bach, Ceaikovski, Şostakovici).

Organizatorii simpozionului de la Tăuşeni au acordat diplome de onoare oamenilor de suflet care au sărit în sprijinul realizării acestui ansamblu monumental: Viorel Haitău, Dorin Oltean, Petrişor Ţîrlea, Ştefan Chira (fratele artistului), Dumitru Cozma, şi, nu în ultimul rând, primarului comunei Bonţida, Emil Cărhaţ, care a contribuit din plin la susţinerea şi popularizarea artei şi culturii pe raza localităţilor rurale pe care le păstoreşte cu atâta pricepere şi dăruire.


Manifestarea a fost încheiată cu ritualul mersul la ”Fântâna Oglinzii cu Memorie”.

„Nu uitați, urcând acest deal aduceți cu voi o cană sau o cantă cu apă de izvor, goliți-o în Fântâna Oglinzii. Apa izvorului se va întâlni cu apa cerului și împreună – adâncului pământului și al cerului – vor naște scara curcubeului, a înălțării de pe urmă”.

#Stress #HealthyLiving

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon

Acest site este un proiect al Primăriei Bonțida, menit să impulsioneze serviciile turistice ale regiunii.

www.comunabontida.ro/

BONTIDA  Centrul de Informare Turistică
Str. Mihai Eminescu nr. 274B
loc. Bonțida, jud Cluj

0264 262 259, interior: 40

© 2017 by STUDIOGRAPH. Proudly created with Wix.com