Bontida - dincolo de rascruci

Bonțida și împrejurimile sale se scaldă în raze plăpânde de istorie și cultură. Vă invităm să descoperiți câteva dintre atracțiile locului și vă așteptăm cu drag vizita!

Scurt istoric

Pe întreg teritoriul comunei Bonţida s-au găsit urme ale unor civilizaţii datând din neoliticul timpuriu, epoca dacică, romană, precum şi din timpul migraţiilor. În partea stângă şi în cea dreaptă a Someşului Mic s-au perindat toate orânduirile sociale cunoscute în istorie, suprapunându-se civilizaţii diverse, chiar din perioada epocii bronzului.

Denumirea Bonţida apare din unirea cuvintelor maghiare Boncz, care a fost primul “proiectant” al unui pod peste Someş în acea zonă şi cuvântul “hid” care înseamnă pod. Constucţia acestui pod a fost făcută în jurul anului 895, când un conducător de războinici unguri, Tuhut, s-a aşezat în zonă, după ce a învins populaţia valahă pe care a găsit-o aici. Însemnări despre aceste evenimente au fost făcute de către notarul Anonymus al regelui ungar Bela.

În anul 1070 localitatea era întemeiată, cea mai veche atestare scrisă datând din 31 martie 1263.

Localităţile comunei Bonţida au fost, de-a lungul timpului, martore şi teatre de război, fiind implicate în toate evenimentele majore ale istoriei poporului nostru. Locuitorii lor au suportat invaziile tătare, au participat la Răscoala de la Bobâlna, la cea condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, la Revoluţia din 1848, la primul şi cel de-al doilea război mondial, la instalarea administraţiei horthiste, la unirea Transilvaniei cu România, precum şi la instalarea regimului comunist. Toate aceste evenimente au costat mii de vieţi omeneşti, iar comemorarea eroilor se face în cadrul unor evenimente speciale la care participă toată suflarea comunei precum şi fiii satului întorşi pentru câteva ore sau zile în mijlocul comunităţii.

 

Așezare geografică

Comuna Bonţida cuprinde patru sate: Bonţida, Răscruci, Coasta şi Tăuşeni. În fiecare din aceste localităţi există obiective turistice, unele dintre ele fiind înscrise în lista Monumentelor istorice atestate din România. Astfel, comuna Bonţida, cu o istorie de mai bine de o mie de ani, poate intra cu succes pe lista obiectivelor turistice de interes naţional şi internaţional, fiind, atât pentru localnici cât şi pentru vizitatori, o punte de legătură între trecut şi viitor, între cei născuţi şi crescuţi acolo şi cei care doresc să se îmbogăţească spiritual prin vizitarea monumetelor şi obiectivelor turistice pe care le propunem.

© 2017 by STUDIOGRAPH. Proudly created with Wix.com

 

0264 262 259, interior: 40

Acest site este un proiect al Primăriei Bonțida, menit să impulsioneze serviciile turistice ale regiunii.

www.comunabontida.ro/

BONTIDA  Centrul de Informare Turistică
Str. Mihai Eminescu nr. 274B
loc. Bonțida, jud Cluj