Traditii si Obiceiuri
Urmariti-ne pe:

O adevărată sărbătoare a folclorului şi poeziei, o întâlnire de suflet ce păstrează tradiţia şi datina locală, si un prilej de bucurie pentru fiii satului să revină acasă. Comuna Bonţida este un leagăn în care s-au născut, au copilărit si strălucit un mare număr de fii ai satului.

Această ediţie s-a desfăşurat într-o atmosferă tradiţională, românească cu momente de veselie, cântec şi multă voie bună.

Anul acesta, intalnirea oficiala a tuturor celor nascuti in Bontida a ajuns la editia a VII-a. A fost un moment special, o zi de toamna frumoasa in care ne-am bucurat cu totii de o organizare devenita de-acum traditionala. Muzica, mancare buna si recunoastere oficiala, intr-un cadru festiv.

February 20, 2017

Si anul acesta, sarbatoarea traditionala a Lasatului de Sec s-a tinut in comuna Bontida, cu mare fast si alai. Lasatul Secului marcheaza ultima zi dinaintea postului Pastelui in care se mai poate manca de dulce.

Carnaval din acest an, in urmatorul mic filmulet de prezentare:

Va invitam la Lasatul Secului 2018, in data de 18 Februarie!

În data de 1 octombrie în satul Tăușeni comuna Bonțida a avut loc manifestarea culturală ” Proiect și utopie în artă ” - ” Din deal în deal până la Viena” , în memoria marelui artist Alexandru Chira. Intituală astfel manifestarea a dezbatut și a repus în discuție problematicile pe care le incumba cele doua concepte în procesul ți configurarea operei de artă în trei domenii distincte: plastica, literatura și muzica.

Manifestarea a avut ca punct de plecare concret experimentul artistic exemplar de la Tăușeni, care se instituie „ca stație pilot“ a „proiectului fără de sfârșit“, înțeles ca „utopie proiectuală realizabilă“. Elementele instalabile, denominate generic „Relee informaționale“ (destinate receptării, prelucrării și emisiei de mesaje, înspre și dinspre stația inițială, constituie verigile unui lanț conceptual al mega proiectului intitulat „Din deal in deal până la Viena“). El se dorește a fi un amplu proiect de integrare în Europa prin arta. 

 A urmat premierea a sase elevi din comu...

February 22, 2016

Conform obiceiului, în preajma intrării în Postul Paştelui are loc tradiţionala sărbătoare de „Lăsatul secului”, care marchează ziua în care se mai poate mînca „de dulce”.

Îmbrăcaţi în costume populare şi cu diferite măşti, tinerii pornesc de la bariera căii ferate, luînd apoi drumul centrului de comună. Pe o lungime de 4 kilometri ei cîntă şi au dansează, revigorînd vechi datini şi obiceiuri populare legate de „Lăsatul secului”. 


În faţa caselor, lumea iese pe stradă şi oferă dulciuri tinerilor.

Nu lipseşte caleaşca trasă de cai şi tinerii îmbrăcaţi în mire şi mireasă.

Evenimentul este onorat de numeroşi oaspeţi veniţi din Cluj-Napoca, Gherla şi comunele vecine, dar şi de reprezentanţi ai presei.

Please reload

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
Alte articole

Proiect și utopie în artă - Din deal în deal până la Viena

October 1, 2016

1/2
Please reload

Arhiva
Please reload

© 2017 by STUDIOGRAPH. Proudly created with Wix.com

 

0264 262 259, interior: 40

Acest site este un proiect al Primăriei Bonțida, menit să impulsioneze serviciile turistice ale regiunii.

www.comunabontida.ro/

BONTIDA  Centrul de Informare Turistică
Str. Mihai Eminescu nr. 274B
loc. Bonțida, jud Cluj