Biserica Ortodoxa din Bontida

Biserica Ortodoxă a fost construită între anii 1936-1941.

În 1889 satul Bonţida avea o biserică ortodoxă numită “din Deal” avându-l ca preot pe Ioan Vescan, care era şi învăţătorul copiilor cu părinţi ortodocşi.

În anul 1930 reprezentanţii bisericii ortodoxe au câştigat o licitaţie cumpărând terenul de la baronul Banffy Adalbert, teren situat în partea estică a Bisericii Reformate. Lăcaşul de cult a fost conceput în stil răsăritean, cu fundaţia de piatră, zidurile de cărămidă şi acoperită cu eternit. Constucţia a început în anul 1936 şi a fost încredinţată meşterului Vidican Alexandru, intreprinzător din Nimigea de Sus. După decesul acestuia, lucrările au fost continuate de Lar Alex din Iclozel şi Szabo Gheorghe din Bonţida şi a fost terminată în 1940.

bontida_biserica_ortodoxa_1
bontida_biserica_ortodoxa_2
bontida_biserica_ortodoxa_5
bontida_biserica_ortodoxa_3
bontida_biserica_ortodoxa_4

Sfinţirea bisericii cu hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” a avut loc în 27 decembrie 1942, a treia zi de Crăciun, la aceasta participând episcopul IPS Nicolae Colan, parohul Ioan Coste - administrator episcopal, parohul Aurel Filip din Apahida şi Gyorffy Istvan Reszo, notarul comunei Bonţida.

A fost înzestrată cu iconostasul de la Capela Seminarului Teologic Ortodox din Cluj donat de Episcopie şi împodobit cu icoane pictate de Iuhasz Ernest din Gherla. Costul icoanelor de pe iconostas a fost suportat de câţiva localnici; a fost pictată în 1947 de Copilu Ştefan din Cluj ajutat de zugravul Mocean Ioan din Bonţida. Tot el a pictat şi icoanele de pe iconostas. A fost repictată în 1978-1979 de Roman Simion şi sfinţită în 1980 de Ep. Teofil Herineanu.

© 2017 by STUDIOGRAPH. Proudly created with Wix.com

 

0264 262 259, interior: 40

Acest site este un proiect al Primăriei Bonțida, menit să impulsioneze serviciile turistice ale regiunii.

www.comunabontida.ro/

BONTIDA  Centrul de Informare Turistică
Str. Mihai Eminescu nr. 274B
loc. Bonțida, jud Cluj